Tuńczyk tostowany w sezamie, żel yuzu, sałatka z owoców południowych, sos kabayaki, puder z glonów
- Świeży tuńczyk 0,8 kg
- Sezam biały 200g
- Owoce południowe (mango,melon) po 1 szt.
- Sos kabayaki 1 opakowanie małe
- Ogórek świeży 2 szt
- Avocado 1 szt.
- Limonka 1 szt.
- Szalotka 2 szt.
- Sos sojowy 50 ml
- Szczypiorek 1 pęczek
- Majonez wasabi
- Majonez 50 ml
- Puder z wasali 5g
- Sok z limonki 1 szt.
- Pieprz japoński 2 g
- Żel z Yuzu
- Sok z yuzu 200ml
- Syruop cukrowy 100ml
- Agar 5g
Sposób przygotowania:
Mięso Tyńczyka oczyszczamy ze wszelkich ścięgien i ewentualnych błon i marynujemy w zalewie z sosu sojowego,sambalu,trawy cytrynowej i kaffiru. Osuszamy i obtaczamy w sezamie białym nie tostowanym.
Drobno pokrojoną szalotkę i ,szczypiorek mieszamy z avocado pokrojonym w drobną kostkę dodajemy ogórka sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.
Z owoców południowych przygotowujemy egzotyczną sałatkę owocową z glonami Wakame i doprawiamy sosem kabayaki.
Majonez mieszamy z pudrem, sokiem z limonki i pieprzem japońskim na jednolitą i gładką masę.
Sok yuzu zagotowujemy z syropem cukrowym –dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Chłodzimy. Stężałą galaretkę miksujemy blenderem na jednolity i gładki żel.
Tuńczyka obsmażamy na złoto i podajemy na musie z avocado z sałatką owocową