Tuńczyk tostowany w sezamie, żel yuzu, sałatka z owoców południowych, sos kabayaki, puder z glonów


  • Świeży tuńczyk 0,8 kg
  • Sezam biały 200g
  • Owoce południowe (mango,melon) po 1 szt.
  • Sos kabayaki 1 opakowanie małe
  • Ogórek świeży 2 szt
  • Avocado 1 szt.
  • Limonka 1 szt.
  • Szalotka 2 szt.
  • Sos sojowy 50 ml
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Majonez wasabi
  • Majonez 50 ml
  • Puder z wasali 5g
  • Sok z limonki 1 szt.
  • Pieprz japoński 2 g
  • Żel z Yuzu
  • Sok z yuzu 200ml
  • Syruop cukrowy 100ml
  • Agar 5g

Sposób przygotowania:
Mięso Tyńczyka oczyszczamy ze wszelkich ścięgien i ewentualnych błon i marynujemy w zalewie z sosu sojowego,sambalu,trawy cytrynowej i kaffiru. Osuszamy i obtaczamy w sezamie białym nie tostowanym.
Drobno pokrojoną szalotkę i ,szczypiorek mieszamy z avocado pokrojonym w drobną kostkę dodajemy ogórka sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem.
Z owoców południowych przygotowujemy egzotyczną sałatkę owocową z glonami Wakame i doprawiamy sosem kabayaki.
Majonez mieszamy z pudrem, sokiem z limonki i pieprzem japońskim na jednolitą i gładką masę.
Sok yuzu zagotowujemy z syropem cukrowym –dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Chłodzimy. Stężałą galaretkę miksujemy blenderem na jednolity i gładki żel.
Tuńczyka obsmażamy na złoto i podajemy na musie z avocado z sałatką owocową