Pierogi z kaczką szczypiorkiem i chrupiącymi grzybami z żelem pietruszko-gruszkowym.

  • Mięso z upieczonej kaczki 400g
  • Cebula czerwona kostka 1 szt.
  • Majeranek suszony 2 łyżki PRYMAT
  • Rodzynki namoczone w porto 60g
  • Pieprz świeżo mielony czarny 1 mała łyżeczka
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Borowiki świeże /mrożone 200g
  • Demi glas 100ml

Ciasto pierogowe:

  • Mąka pszenna typ 450 – 500g
  • Olej 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Ciepła woda 280 ml

Żel gruszkowo-pietruszkowy

  • Puree gruszkowe 200g
  • Pietruszka listki 1 mały pęczek
  • Agar 2 g

Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy przez gęste sitko. W osobnym naczynku mieszamy ciepłą wodę ,olej i sól. Dodajemy do mąki płyn i powali mieszamy szpatułką .Kiedy składniki się połączą wyrabiamy rękoma na stolnicy około.15 min aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykrywamy ściereczką , odkładamy na chwilę aby miało optymalną wilgotność.
Upieczoną kaczkę kroimy w małą kosteczkę. Cebulę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy .W misce łączymy mięso ,2 łyżki demi glasu, cebulę ,rodzynkami , pieprzem ,majerankiem i szczypiorkiem dokładnie mieszamy. Formujemy małe pierożki z farszem krótko gotując je w osolonej wodzie.
Przesmażamy grzyby na złoty kolor ,dodajemy resztę demi glasu i doprawiamy do smaku.
Zagotowujemy puree gruszkowe dodajemy agar wszystko mieszamy. Wylewamy do płaskiej formy ,studzimy. Gotową galaretkę przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę pod koniec dodajemy listki pietruszki i jeszcze chwilę miksujemy.
Gotowe danie podajemy z żelem gruszkowym, smażonymi grzybami ,serem i świeżym szczypiorkiem.