Pierogi z kaczką szczypiorkiem i chrupiącymi grzybami z żelem pietruszko-gruszkowym.
- Mięso z upieczonej kaczki 400g
- Cebula czerwona kostka 1 szt.
- Majeranek suszony 2 łyżki PRYMAT
- Rodzynki namoczone w porto 60g
- Pieprz świeżo mielony czarny 1 mała łyżeczka
- Szczypiorek 1 pęczek
- Borowiki świeże /mrożone 200g
- Demi glas 100ml
Ciasto pierogowe:
- Mąka pszenna typ 450 – 500g
- Olej 1 łyżeczka
- Sól 1 łyżeczka
- Ciepła woda 280 ml
Żel gruszkowo-pietruszkowy
- Puree gruszkowe 200g
- Pietruszka listki 1 mały pęczek
- Agar 2 g
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy przez gęste sitko. W osobnym naczynku mieszamy ciepłą wodę ,olej i sól. Dodajemy do mąki płyn i powali mieszamy szpatułką .Kiedy składniki się połączą wyrabiamy rękoma na stolnicy około.15 min aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Przykrywamy ściereczką , odkładamy na chwilę aby miało optymalną wilgotność.
Upieczoną kaczkę kroimy w małą kosteczkę. Cebulę czerwoną pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy .W misce łączymy mięso ,2 łyżki demi glasu, cebulę ,rodzynkami , pieprzem ,majerankiem i szczypiorkiem dokładnie mieszamy. Formujemy małe pierożki z farszem krótko gotując je w osolonej wodzie.
Przesmażamy grzyby na złoty kolor ,dodajemy resztę demi glasu i doprawiamy do smaku.
Zagotowujemy puree gruszkowe dodajemy agar wszystko mieszamy. Wylewamy do płaskiej formy ,studzimy. Gotową galaretkę przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę pod koniec dodajemy listki pietruszki i jeszcze chwilę miksujemy.
Gotowe danie podajemy z żelem gruszkowym, smażonymi grzybami ,serem i świeżym szczypiorkiem.