Chłodnik z buraczków, z jakiem przepiórczym i serem kozim
- Buraczki upieczone 0,3 kg
- Wywar warzywny 200ml
- Sok z buraka 0,5 l (ewentualnie barszcz )
- Jogurt naturalny gęsty 1L
- Kefir 1 L
- Zsiadłe mleko 0,5 L
- Śmietana 30% 0,5 L
- Jajka przepiórcze 1 opakowanie
- Ocet winny czerwony 50 ml
- Cukier trzcinowy 100g
- Sól i pieprz świeżo mielony
- ser kozi 1 mała rolada
- oliwa z oliwek 30 ml
- szczypiorek 1 pęczek
- koperek 1 pęczek
- rzodkiewka 1 pęczek
- ogórek zielony 2 szt.
Buraki obierz i pokrój w drobne paseczki i ugotuj w esencjonalnym wywarze warzywnym –zalej octem aby zachować kolor. Ostudź.
Kolendre zmiksuj z oliwą i przecedź przez bardzo gęstą gazę/ręcznik papierowy.
Szczypiorek i koperek drobno pokrój. Rzodkiewkę i ogórka zetrzyj na tarce lub szatkownicy.Wymieszaj śmietanę,kefir,jogurt i zsiadłe mleko na jednolitą konsystencję ,dodaj wystudzone buraczki, warzywa pokrojone/starte i wymieszaj..
Gotowy chłodnik podawaj z kawałkami koziego sera ,połówkami jajek przepiórczych i delikatnie skrop oliwą kolendrową.