Chłodnik z buraczków, z jakiem przepiórczym i serem kozim

  • Buraczki upieczone 0,3 kg
  • Wywar warzywny 200ml
  • Sok z buraka 0,5 l (ewentualnie barszcz )
  • Jogurt naturalny gęsty 1L
  • Kefir 1 L
  • Zsiadłe mleko 0,5 L
  • Śmietana 30% 0,5 L
  • Jajka przepiórcze 1 opakowanie
  • Ocet winny czerwony 50 ml
  • Cukier trzcinowy 100g
  • Sól i pieprz świeżo mielony
  • ser kozi 1 mała rolada
  • oliwa z oliwek 30 ml
  • szczypiorek 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • ogórek zielony 2 szt.

Buraki obierz i pokrój w drobne paseczki i ugotuj w esencjonalnym wywarze warzywnym –zalej octem aby zachować kolor. Ostudź.
Kolendre zmiksuj z oliwą i przecedź przez bardzo gęstą gazę/ręcznik papierowy.
Szczypiorek i koperek drobno pokrój. Rzodkiewkę i ogórka zetrzyj na tarce lub szatkownicy.Wymieszaj śmietanę,kefir,jogurt i zsiadłe mleko na jednolitą konsystencję ,dodaj wystudzone buraczki, warzywa pokrojone/starte i wymieszaj..
Gotowy chłodnik podawaj z kawałkami koziego sera ,połówkami jajek przepiórczych i delikatnie skrop oliwą kolendrową.