Kurczak sielski

Kurczak sielski

Kurczak Sielski z chowu bez antybiotyków to nie jest zwykły kurczak!

Kurczak Sielski z chowu bez antybiotyków to autorski projekt zespołu SuperDrob SA, którego ambicją jest wprowadzanie coraz lepszych, zdrowych, naturalnych produktów bez zbędnych składników. Kurczak Sielski to oferta skierowana do najbardziej wymagających konsumentów.

  • Najlepszy produkt 2019 – wybór konsumentów
  • Złota Perła 2019 – Linia Kurczaka Sielskiego

Kurczak Sielski oprócz bardzo ważnych walorów produkcyjnych, przekonuje szefów kuchni i właścicieli restauracji smakiem, aromatem i strukturą mięsa, co sprawia, że nie jest to zwykły kurczak. Zawdzięcza to całemu procesowi począwszy od jaja do gotowego produktu. W całym procesie chowu nie są podawane antybiotyki ani inne preparaty lecznicze. Karmiony jest paszą roślinną bez surowców GMO, z dodatkiem witamin i składników mineralnych. Pasza wzbogacona jest czosnkiem i ekstraktami ziołowymi. Spora zawartość kukurydzy w paszy sprawia, że Kurczak Sielski ma naturalnie złotawą barwę. Kurczak Sielski rośnie wolniej o średnio 30% w porównaniu do zwykłego kurczaka co wpływa na strukturę mięsa i doznania smakowe.
Dzięki temu dostrzegam dużo lepsze walory kulinarne tego mięsa. Widać też że struktura mięsa Kurczaka Sielskiego jest dojrzała, bardziej wykwintna, kremowa i wyrazista w smaku. Dzięki temu z Kurczaka Sielskiego możemy wyodrębnić aż 26 elementów(!!!), które przygotowane według odpowiedniej sztuki kulinarnej dadzą nam niepowtarzalną esencję na talerzu. Mowa tu m.in. o delikatnych sosach jus (kości nogi, skrzydła i Achilles), delikatnych mięśniach wielowłóknistych (oyster), łapkach kurzych do przygotowania naturalnego kolagenu – aby sosy były błyszczące i bogate w smaku, a także szyja i korpus dolny i górny do skarmelizowania w piekarniku dla bogatego smaku consomme lub innych bulionów. Miejcie na uwadze, że zawsze jednym z najbardziej docenianych przez gości składników dania jest sos, bądź esencjonalny wywar z mięsa lub kości. To on buduje nasze danie, jego charakter i stronę, w którą podążamy smakiem. Można by wymieniać tu dużo różnych smaczków m.in. podrobów lub innych kąsków mięsnych, ale na to przyjdzie czas w dalszej części bloga. Pamiętajcie, że ciągłe poszukiwanie nowych pomysłów jest najwyższym szczytem do kreatywnego gotowania. Nie zapominajcie o klasycznej pieczeni z Kurczaka Sielskiego na niedzielny obiad.

W domowej, sielskiej atmosferze poczujemy się jak za dawnych lat u babci na wsi, gdzie tylko jej kurczak tak pysznie smakował… i Sielski też tak smakuje!!!